Atelje i knjigoveznica Ivković

Istorija

Mi smo najstarija porodična firma u Novom Sadu. Trenutno u kompaniji rade Dragomir i Đorđe Ivković, otac i sin, čuvari Ivković tradicije. Bavimo se izradom luksuznih predmeta od kože.

Istorija današnjeg Ateljea i knjigoveznice počinje još 1789. godine kada je Emanuil Janković osnovao prvu štampariju u Novom Sadu, koja je zatim bila u vlasništvu istaknutog novosađanina Arse Pajevića, sve do 1895. godine. Te godine štampariju je od svog kuma, pomenutog Arse Pajevića, kupio Đorđe Ivković (1858-1920), osnivač i začetnik današnjeg Ateljea i knjigoveznice Ivković.

Tradiciju porodične firme nastavio je sin Đorđa Ivkovića, Arsa Ivković (1898-1969) koji je proširio posao i kao vlasnik štamparije, knjigoveznice i papirnice zapošljavao svojevremeno preko 120 vrsnih majstora. Zanat je izučio u Debrecinu, a po završetku Prvog svetskog rata usavršavao se u Lajpcigu, i kasnije u Beču, Budimpešti, Minhenu i Rimu gde je ovladao i veštinom restauriranja starih knjiga. O vrhunskom kvalitetu njegovog rada svedoče i nagrade koje je Arsa Ivković dobio na Međunarodnoj izložbi knjigovezačkih radova u Londonu 1929. i Parizu 1931.

Porodičnu tradiciju danas nastavlja Dragomir Ivković, diplomirani biolog i umetnički knjigovezac koji se bavi umetničkim povezom i restauracijom knjiga, a kao član Udruženja primenjenih umetnika Vojvodine izlaže svoje radove na samostalnim i kolektivnim izložbama. Znanje koje je stekao radeći sa ocem Arsom Ivkovićem, i put na kome ga je sledio, odveli su D. Ivkovića na usavršavanje u čuveni Institut za patologiju knjiga „Alfonso Gallo“ u Rimu, a zatim i u Sjedinjene američke države gde je radio u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu i Filadelfijskom savezu „Retke knjige“. To je omogućilo da jedna od specijalnosti Ateljea i knjigoveznice Ivković budu i restauracija i konzervacija kože, pergamenta i starih rukopisa, kao i fini ručni unikatni povez knjiga i reljefno oblikovanje kože.

Predstavnik četvrte generacije porodice Ivković, Đorđe Ivković, kao diplomirani inženjer menadžmenta uvodi savremeni pristup ne samo u način poslovanja firme, već i proširivanjem asortimana raznovrsnom moderno oblikovanom kožnom galanterijom. Idealnom kombinacijom tokom vremena proverenih tehnika proizvodnje i savremenih materijala i dizajna, kao i atraktivno uređenim poslovnim prostorom, dao je Ateljeu i knjigovenici moderan izgled koji se čvrsto oslanja na tradiciju dugu preko dva veka.

Radnja

Atelje i knjigoveznica Ivković predstavljaju jedan od retkih spomenika tradicionalne kulture koji posluje u korak sa savremenim trendovima. Naša radnja je među najstarijim poslovnim objektima prisutnim u centru Novog Sada.

Radnja se nalazi u sklopu porodične kuće Ivkovića koja već više od 225 godina krasi pešačku zonu Dunavske ulice.

Press

Visoka profesionalnost u radu, kao i predusretljivnost i ljubaznost u odnosu sa korisnicima usluga, nisu ostali nezapaženi i u široj javnosti, o čemu svedoče i mnogobrojni članci, prikazi i komentari objavljeni u pisanim i elektronskim medijima.

Česti smo dobitnici istaknutih priznanja i značajnih nagrada, jer našu poslovnu filozofiju čini kontinuirano održavanje najviših standarda kvaliteta ručno izrađenih proizvoda.

> Atelje i knjigoveznica Ivković - prilog na kanalu B92

> Atelje i knjigoveznica Ivković - prezentacija

> Atelje i knjigoveznica Ivković - virtualna tura

> Ivković1789 na 28. Fashion Selection - u

> Utisci sa revije LOVELion by Suzana Perić and Ivković1789

Prijatelji

KO SMO MI

ŠTA RADIMO

NAŠI PROIZVODI

KONTAKT

PRATITE NAS

Twitter Facebook Google+ Dribbble Pinterest Instagram

Atelje i knjigoveznica IVKOVIĆ   |   Art bookbinding & design studio IVKOVIĆ
All rights reserved. © 2017